Wednesday, February 27, 2013

Urheilusta


Viimeisen viikon aikana on taas keskusteltu väkivallasta jääkiekossa. Keskustelu on saanut välillä aggressiivisiakin piirteitä, mikä ei ole ihme, sillä urheilu herättää meissä suuria tunteita. Mielestäni väkivalta ei kuulu mihinkään urheiluun. Väkivallalla tarkoitan toisen ihmisen tahallista vahingoittamista. Mikäli hyväksymme väkivallan tai painamme sen villaisella, millaisiksi urheilulajit ajan myötä muuttuvat? Pelataanko vielä vuosikymmenien jälkeen jääkiekkoa vai tuleeko lajista nyrkkeilyä luistimet jalassa?

Minua mietityttää kaksi asiaa. Ensimmäinen liittyy siihen, että urheilu tuntuu tarjoavat sallitun kanavan purkaa aggressioita toisiin ihmisiin. Tämä ei ilmene vain tappeluina vaan myös epäasiallisena kielenkäyttönä. Eikä tämä asiat rajoitu urheijoihin, katsojat käyttäytyvät välillä yhtä huonosti. Samat ihmiset, jotka osaavat hillitä itsensä muualla elämässään, muuttuvat urheilun äärellä raivoa puhkuviksi tikittäviksi aikapommeiksi. Varsinkin eri lajien tuomarit saavat niskaansa aivan uskomattomia määriä epäasiallista käyttäytymistä. Ehkä toimintaan kohdistuva kritiikki menisi paremmin perille ilman tosi törkeitä haukkumasanoja ja kaikenmaailman uhkailuja?

Toinen asia, jota olen pohtinut on urheululiittojen antamat rangaistukset. Ymmärrän, että lajeissa halutaan käyttää omia seuraamusjärjestelmiä, mutta silloin kun tapahtunut täyttää rikoksen merkit, ei mitkään säännöt voi mennä lainsäädännön ylitse. Lisäksi nämä seuraamukset tuntuvat tekevän saman kuin virallinenkin järjestelmä; ne ohittavat sen, keneen rangaistava teko kohdistuu. Jos pahoinpitelystä saa ottelukieltoja ja sakkorangaistuksen, se hämärtää käsitystä siitä, kenelle vahinkoa todella aiheutettiin. Nyt tulee kuva siitä, että vahinkoa kärsivät ko lajin liitto ja ehkä oma seura. Entä se urheilija, joka on joutunut jatkamaan työpäiväänsä ensiapuasemalla? Samalla lailla vierasta ajatusta siitä, että joukkueessa olisi pelaajia, jotka käyvät rankaisemassa vastapuolta, kun tuntuu siltä, että heitä pitää rangaista. Oman käden oikeus ei ole missään sivistysvaltiossa hyväksyttyä, miksi sen pitäisi olla hyväksyttyä urheilussa?

Nämä saattavat tuntua pieniltä asioilta ja merkityksettömiltä. Mutta urheilu on niin suuri asia maailmassa, että se millaiset säännöt ja asenteet urheiluväki omaksuu, vaikuttaa myös ympärillä olevaan maailmaan. Miten päästäisiin tilanteeseen, jossa urheilu tuottaisi pääasiallisesti iloa meille kaikille?

Jään nyt odottamaan asiallista palautetta. ;-)

No comments:

Post a Comment